Hrvatska veterinarska komora na 15. Konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane u Opatiji

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, od 23. do 25.svibnja 2022. u Opatiji je održana 15. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane.

Već dugi niz godina prepoznata kao najznačajnije okupljanje predstavnika sektora prehrambene industrije, događanje na kojem se uz aktualne i zanimljive teme ove godine govorilo i o neizvjesnosti u pogledu svjetske situacije vezane za proizvodnju i opskrbu hranom, ova je konferencija zahvaljujući interesantnim temama i angažiranim sudionicima do posljednjeg predavanja bila iznimno posjećena.

Konferenciju je otvorio glavni državni inspektor Andrija Mikulić koji je istaknuo da sustav sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj uspješno funkcionira te da su službene kontrole na razini kontrola ostalih članica EU. Konferenciji su nazočili i pozdravili prisutne Tatjana Karačić ispred Ministarstva poljoprivrede i podpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Ova je konferencija posebna za nas po tome što je Hrvatska veterinarska komora po prvi puta aktivno sudjelovala kao nositelj izlaganja pod nazivom „Preliminarni rezultati utvrđenih nesukladnosti u registriranim objektima- mesnicama i ribarnicama“ koje je predstavila Mirela Juras, dr.med.vet., zamjenica predsjednika HVK.
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo zahvaljuje svim delegiranim tijelima koja su dostavila svoje podatke o ustanovljenim nesukladnostima u mesnicama i ribarnicama. Samo smo uz vašu pomoć bili u mogućnosti predstaviti najčešće nesukladnosti iz prakse, ukazati subjektima u poslovanju s hranom gdje još ima prostora za poboljšanje i tako doprinijeti provedbi sustava sigurnosti hrane.

Sudjelovanje na ovakvim skupovima, gdje se raspravlja o sigurnosti hrane, mora biti fokus interesa onoga dijela naše struke koja se bavi veterinarskim javnim zdravstvom kako bi važnost i ulogu ovlaštenih veterinara u sustavu sigurnosti hrane stavili na mjesto koje nam pripada kao struci.

Mirela Juras, dr.med.vet., zamjenica predsjednika HVK

Hrvatska veterinarska komora
Hrvatska veterinarska komora

Hrvatska veterinarska komora