Održana 14. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva od 11. do 13.listopada u Opatiji je održana 14. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane.
Ispred Hrvatske veterinarske komore na skupu je sudjelovala zamjenica predsjednika HVK Mirela Juras, dr.med.vet.
Konferenciju je otvorio državni tajnik Zdravko Tušek u nazočnosti ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić.
Prisutne su pozdravili i glavni državni inspektor Andrija Mikulić te podpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Ovogodišnja Konferencija naglasak je stavila na uvjete poslovanja u prehrambenoj industriji u vrijeme COVID pandemije te opširne promjene koje nam predstoje u području propisa o sigurnosti hrane i zdravlja životinja.
Ispred Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane novosti su predstavile Tatjana Karačić koja je prezentirala novi Zakonu o službenim kontrolama te Sandra Gutić izlaganjem o promjenama u zakonodavnom okviru sigurnosti hrane. Nacionalni program monitoringa MP Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane prezentirao je Tomislav Kiš.

Uz ostale zanimljive teme, kao što su COVID 19 i sustav sigurnosti hrane u prehrambenoj industriji, Meso iz laboratorija – meso budućnosti?, Važnost procjene rizika dobavljača i dobavljačkih audita u očuvanju sigurnosti hrane izdvajamo izlaganje Jasne Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo o aktualnom etilen oksidu, njegovoj primjeni i rizicima za zdravlje, oko čeka se povela žustra rasprava koja je dala naslutiti da su subjekti u poslovanju s hranom ozbiljno pogođeni posljedicama povlačenja i opoziva svakog proizvoda u koji je ugrađena sporna sirovina neovisno o rezultatu analize.

Novosti u TRACES sustavu prezentirala je ispred DIRHa Nikolina Grizelj te temu uvoza kompozitnih proizvoda subjektima u poslovanju s hranom i njihovu ulogu u novom sustavu razjasnili su Vjekoslav Ricov Granična veterinarska inspekcija i Jasminka Kurtanjek Granična sanitarna inspekcija, DIRHa.

Zamjenica predsjednika Hrvatske Veterinarske komore je u razgovoru s članovima organizacijskog odbora 14. Konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane gđom Božicom Marković i g. Zoranom Radanom istaknula želju i potrebu za aktivnim uključivanjem i sudjelovanjem veterinarske struke na konferenciji, posebno dijela kolega doktora veterinarske medicine koji se bave službenim kontrolama i kontrolom zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla, kao neizostavne karike u kontroli proizvodnje zdravstveno ispravne hrane.
Naravno, bilo je prilika i za druženje te razmjene iskustava s kolegama iz Veterinarske stanice Jastrebarsko, Veterinarske stanice Petrinja i Veterinarske stanice Vrbovec, te urednika Veterina portala kolege Zorana Juginovića, koji svi redovito sudjeluju na ovoj konferenciji.

Mirela Juras, dr.med.vet.
zamjenica predsjednika HVK

Hrvatska veterinarska komora
Hrvatska veterinarska komora

Hrvatska veterinarska komora