Svečano obilježena 30. godišnjica Hrvatske veterinarske komore

Zoran Juginović, dr. med. vet.
Veterina portal

Fotografije: HINA/ Damir SENČAR/ ds
Tijekom trideset turbulentnih godina od osnutka Hrvatske veterinarske komore 28. veljače 1992. godine, kroz Komoru kao svoju strukovnu udrugu, veterinarska struka u Hrvatskoj stvorila je svoj formalnopravni identitet, ugradila ga u suvremeno hrvatsko zakonodavstvo i utemeljila čvrsto ishodište za sve svoje buduće aktivnosti i djelovanja.
Osnivanje Hrvatske veterinarske komore u vrijeme vrhunca ratne agresije na Hrvatsku, bio je domoljuban, optimističan, dalekovidan i hrabar potez njezinih osnivača, koji je istoga trenutka postao i ostao dio povijesti suvremenog hrvatskoga veterinarstva, pa i više od toga. Ne umanjujući vrijednost tog čina, tek rijetki ukazuju na misao da niti očuvanje Komore i njezinih aktivnosti tijekom posljednjih 30 godina za struku nije bio beznačajan zadatak i gledano kroz istu prizmu predstavlja njezin barem jednako vrijedan uspjeh. Jer, sve njezine aktivnosti koje provodi u državnom interesu i danas u najvećoj mjeri ovise o primjerenoj razini odgovornosti, dosljednosti i dobrovoljnim aktivnostima njezinog vodstva.

Svoje manje obljetnice Hrvatska veterinarska komora formalno nije obilježavala. Svečano obilježavanje tridesetogodišnjice postojanja i rada 20. svibnja 2022. godine stoga je iz različitih perspektiva jedinstven i za Komoru povijesni događaj koji je zahtijevao i kvalitetnu retrospektivu, pa je u izdanju HVK tim povodom objavljena i riječju i slikom bogata monografija “Hrvatska veterinarska komora 1992.-2022.” autora prof. dr. sc. Petra Džaje. Na svečanosti obilježavanja tridesetogodišnjice, kratko predstavljanje ove monografije od strane njezinog autora i recenzenata prethodilo je dodjeli zahvalnica i nagrada koje su uručene tek vrlo malom broju zaslužnih članova Hrvatske veterinarske komore i njezinim odabranim suradnicima za dugogodišnji uspješan rad u području veterinarstva te doprinos radu Hrvatske veterinarske komore. Uručene su nagrade za životno djelo, nagrade institucijama i pojedincima koji podupiru rad Komore, nagrade djelatnicima Hrvatske veterinarske komore, glavnim urednicima Hrvatskog veterinarskog vjesnika, pojedincima iz organizacija u sustavu provedbe veterinarske djelatnosti te dugogodišnjim sponzorima aktivnosti Hrvatske veterinarske komore i odabranim poslovnim partnerima.


Svečanost obilježavanja 30 godina Hrvatske veterinarske komore održana je u petak, 20. svibnja 2022., u Hotelu Aristos u Buzinu, s početkom u 11.00 sati, a program je vodila gđa Doris Pinčić. Hrvatsku himnu na početku svečanosti kao i nekoliko glazbenih točaka tijekom svečanosti otpjevao je g. Đani Stipaničev uz klavirsku pratnju, a kao gost iznenađenja završetak ceremonije je svojim nastupom uveličao i g. Ibrica Jusić.


Svečanosti su nazočili brojni gosti i uzvanici, među kojima izaslanik predsjednika Republike Hrvatske izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ljubomir Kolarek, dr. med. vet., izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovan Fuchs, veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Nj.E. g. Csaba Demcsák, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić, izaslanik glavnog državnog inspektora mr. Gordan Jerbić, župan Brodsko-posavske Županije Danijel Marušić te izaslanica gradonačelnika Grada zagreba mr. Đurđica Sumrak.
Iz partnerskih Komora, svečanosti su prisustvovali predsjednica Bavarske veterinarske komore dr. Iris Fuchs, predsjednik Veterinarske komore Mađarske dr. Gönczi Gábor te predsjednik Veterinarske komore Republike Sjeverne Makedonije Tomislav Nikolovski, dr. med. vet., a iz srodnih biomedicinskih komora, zamjenik predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine prof. dr. sc. Pavel Kobler.

U ime organizatora i domaćina svečanog obilježavanja tridesetogodišnjice ispred Hrvatske veterinarske komore, pozdravni govor održao je Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet., predsjednik Hrvatske veterinarske komore. U svom govoru dotakao se okolnosti nastanka Hrvatske veterinarske komore, njezinog dosadašnjeg rada, međunarodne suradnje i perspektive nastavka njezinih aktivnosti i djelovanja.

Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet.

Ponosan sam na činjenicu da smo se kao struka neophodna svakom društvu, još davnih devedesetih, u samim počecima samostalne nam Hrvatske, u vrijeme krvavog Domovinskog rata i uz istovremeno davanje nezamjenjivog terenskog doprinosa očuvanju zdravlja životinja ali i ljudi, uspjeli organizirati i kao strukovna komora. Komora jedne male struke, ali globalno jedinstvene, možda ne dovoljno prepoznate, ali u društvu nezamjenjive.
Među vama su oni koji su imali i ostvarili tu viziju i ja vam se ovdje na tome moram zahvaliti u ime čitave struke. Vi ste time zacrtali put Komore kojega slijedimo i danas.
Trebalo je i onda i danas zahvaliti i pojedinim političkim čimbenicima koji su evidentno podržali nastojanja i stavove veterinarske struke te zato danas s ponosom možemo obilježiti našu zajedničku tridesetogodišnjicu osnivanja i rada.
Od svog osnivanja, Komora je radila na stručnom usavršavanju svojih članova, doktora veterinarske medicine i unaprjeđenju hrvatskog veterinarstva, ali i upozoravanju nadležnih institucija na probleme u veterinarstvu kada se oni jave.
Od tada do danas mnogi doktori veterinarske medicine su dali svoj doprinos radu i razvoju Hrvatske veterinarske komore.
Svi trebamo zahvaliti onima koji su svojom energijom, entuzijazmom, idejama i djelovanjem proteklih 30 godina učinili upravo to da danas u Hrvatskoj imamo europski prepoznato udruženje doktora veterinarske medicine. A da je tome stvarno tako pokazuje i današnje prisustvo članova Mađarske veterinarske komore, Makedonske veterinarske komore i Bavarske veterinarske komore na čijem dolasku sam iznimno zahvalan.
Zahvaljujem i svima onima koji i dan danas na bilo koji način sudjeluju u radu Hrvatske veterinarske komore te doprinose razvoju i promociji veterinarstva u Hrvatskoj i inozemstvu.
Gledajući u budućnost naše Komore i struke, moram reći da sam sretan kada kolegice i kolege pokazuju interes, kada žele pomoći i uključiti se na bilo koji način u rad Komore, bilo kroz rad odbora ili kroz rad odjela za veliku praksu, malu praksu ili javno zdravstvo.
Takva razmišljanja i nove, suvremene ideje zapravo su uvijek bile temelj razvoja i budućnosti, pa tako i Hrvatske veterinarske komore.
Želim se danas zahvaliti i na tridesetogodišnjoj suradnji, a istovremeno i naglasiti važnost potpore institucija koje surađuju s Komorom, institucija koje i danas daju veliki doprinos razvoju i boljitku veterinarske medicine u Hrvatskoj, a to su naš Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatski veterinarski institut, to su Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane i Državni inspektorat Republike Hrvatske – Sektor veterinarske inspekcije.
Svaka godina rada Hrvatske veterinarske komore bila je obilježena različitim edukativnim skupovima, radionicama, tečajevima te Veterinarskim danima ili kongresom, na kojima su se doktori veterinarske medicine usavršavali, razmjenjivali iskustva i upoznavati se s globalnim novitetima iz različitih područja veterinarske medicine.
Zato su danas s nama naši kolege, prijatelji i pokrovitelji dosadašnjih veterinarskih skupova bez kojih bi iste bilo puno teže realizirati.
Kao predsjednik Hrvatske veterinarske komore moram reći da kao ranije tako i danas postoji prostor za unaprijeđenje rada Komore, da i danas svakodnevno radimo na rješavanju različitih problema kojih uvijek ima, ali i na ispravljanju grešaka i propusta na koje ponekad ukazuju naši članovi, kolege veterinari.
Na temeljima koji su postavljeni prije 30 godina nastavljamo dalje graditi udrugu doktora veterinarske medicine na koju će biti ponosni svi njeni članovi i siguran sam da ćemo u tome uspjeti.
Želja mi je u takvim nastojanjima nastaviti još jače kako bi zajedničkim radom, upornošću i stvarnom aktivnom suradnjom ostvarivali rezultate koji će biti na ponos generacijama doktora veterinarske medicine koje dolaze.
Za kraj vam moram reći da je bilo vrlo teško među tisućama kolegica i kolega – među kojima su neki umirovljeni, a neki i danas zaposleni – izdvojiti tek pojedine i zapravo tek mali broj današnjih članova pozvati na ovaj svečani skup.
Još teže je bilo izdvojiti one za koje smatramo da su zaslužili primiti jedno od priznanja za zasluge kroz proteklih 30 godina.
Ispričavam se svima koji su nenamjerno izostavljeni, a odabranima i nagrađenima iskreno i od srca čestitam
“.

Nakon predsjednika HVK, okupljene je pozdravio prof. dr. sc. Nenad Turk, dekan Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Nenad Turk

Kazao je da je Veterinarski fakultet kao stožerni stup veterinarske profesije i dio cjelokupnog sustava kojeg objedinjava Hrvatska veterinarska komora, od prvih početaka bio uz Komoru i dao veliki obol ne samo njezinom, nego i napretku struke u cjelini te da će Fakultet nastaviti doprinositi i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini u sferi dodiplomske, ali i poslijediplomske edukacije vrhunskih veterinarskih stručnjaka, uključujući organizaciju tečajeva cjeloživotnog obrazovanja.

Izv. prof. dr. sc. Lorena Jemeršić
U ime ravnatelja Hrvatskog veterinarskog instituta izv. prof. dr. sc. Borisa Habruna, okupljene je pozdravila izv. prof. dr. sc. Lorena Jemeršić, zamjenica ravnatelja HVI, podsjetivši uz čestitke i na činjenicu da je struka i tijekom proteklih trideset godina gospodarskih, socijalnih i političkih promjena, pa i promjena u samoj struci, uspješno obranila državu od zoonoza.

Akademik dr. Peter Sotonyi i dr. Atila Kos
Akademik dr. Péter Sótonyi, desetogodišnji rektor Sveučilišta veterinarske medicine u Budimpešti, pozdravio je okupljene istaknuvši svoje hrvatsko porijeklo i iskazavši veliko osobno zadovoljstvo vrlo vrijednom dugogodišnjom suradnjom između Sveučilišta veterinarske medicine u Budimpešti i Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu, a isto tako i između naših nacionalnih Komora.

Predsjednik Europskog saveza udruženja veterinara za malu praksu (FECAVA) Denis Novak, DVM MRSCV, predsjednik Federacije veterinara Europe (FVE) Rens van Dobbenburgh DVM te predsjednik Svjetske veterinarske organizacije (WVA) Dr Rafael Laguens nisu bili u mogućnosti uživo sudjelovati na svečanosti, pa su za ovu prigodu pripremili svoje video pozdrave u kojima su uz čestitke uputili i pohvale dosadašnjim aktivnostima Hrvatske veterinarske komore, istaknuvši međunarodne aktivnosti aktualnog predsjednika HVK Ivana Zemljaka, univ. mag. med. vet.

Denis Novak, DVM MRSCV
Denis Novak, DVM MRSCV, predsjednik Europske federacije udruženja veterinara male prakse (FECAVA), uputio je čestitku svim članovima HVK, a posebice zahvalio Odjelu veterinara male prakse HVK na suradnji koja traje više od deset godina, iskazavši pritom svoja očekivanja i nadu za novim susretima na nekom od sljedećih velikih skupova male prakse u zajedničkoj organizaciji.

Rens van Dobbenburgh, DVM
Rens van Dobbenburgh, DVM, predsjednik Federacije veterinara Europe (FVE), podsjetio je okupljene da je kolegica Ljiljana Markuš Cizelj bila i potpredsjednica FVE-a i istaknuo kako je “predsjednik HVK Ivan Zemljak izrazito aktivan u europskim veterinarskim krugovima” i “vrlo fokusiran na položaj veterinarske struke u Hrvatskoj, jer želi da HVK sudjeluje u društvenom i profesionalnom napretku svojih članova kolega veterinara. (…) Gledajući kroz perspektivu 30 godina, što nije tako dugo razdoblje, jasno se vidi da je vaša Komora izrazito napredovala i da ste kao veterinarska struka puno postigli. Organizirali ste se u jaku i poštovanu Komoru koja regulira veterinarstvo Hrvatske.”

Dr Rafael Laguens
Dr Rafael Laguens, predsjednik Svjetske veterinarske organizacije (WVA), također se osvrnuo na izazove i promjene koje su dovele do stvaranja Hrvatske i privatizaciju “koja je rezultirala i privatizacijom veterinarske struke“, ali i “rat koji je za sobom vukao ekonomske posljedice i veliku patnju. Spojeni u Komori, hrvatski veterinari su odgovorili na sve ove izazove i uvijek na dobrobit zajednice i društva.”
Zahvalio je na suradnji Hrvatske veterinarske komore i Svjetske veterinarske organizacije, podsjetivši kako je “1991. godine prije osnivanja HVK, Udruženje veterinara i veterinarskih tehničara SR Hrvatske poslalo pismo Svjetskoj veterinarskoj organizaciji i u njemu opisalo tadašnju situaciju u veterinarskoj struci Hrvatske, a već nekoliko mjeseci nakon toga Hrvatska veterinarska komora postala je punopravni član Svjetske veterinarske organizacije.”

Šime Mršić
Okupljene je potom pozdravio državni tajnik ministarstva poljoprivrede, g. Šime Mršić te u ime ministrice Marije Vučković čestitao na tridesetogodišnjici i zahvalio na “doprinosu tome da Republika Hrvatska ostane na listi zemalja slobodnih od gotovo svih gospodarski važnih bolesti.”

Nj.E. g. Csaba Demcsák
Mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Nj.E. g. Csaba Demcsák uz čestitku Komori podsjetio je i na međunarodno priznanje Hrvatske kao drugu ovogodišnju obljetnicu, istaknuvši pritom da je Mađarska među prvima priznala suverenitet Republike Hrvatske i da se prijateljstvo naših dvaju naroda temelji na višestoljetnim temeljima.

Prof. dr. sc. Radovan Fuchs
U svojstvu izaslanika i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića, okupljene je pozdravio i čestitke uputio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr.sc. Radovan Fuchs rekavši da je Komora “startala u isto vrijeme kad i Republika Hrvatska; Komora koja je prepoznala da je trebalo na nešto drugačiji način organizirati veterinarsku struku u Hrvatskoj, sa jednom jasnom vizijom što želi, kako to želi organizirati i koja bi uloga veterinara u takvoj jednoj organizaciji trebala biti na dobrobit ne samo razvoja struke nego ukupno i gospodarstva i društva u Republici Hrvatskoj.”

Ljubomir Kolarek, dr. med. vet.
U svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora g. Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Ljubomir Kolarek, dr. med. vet., čestitao je na obljetnici i iskazavši osjećaje osobnog ponosa konstatirao da je obilježavanje tridesetogodišnjice povijesni skup i da poštujući jedni druge pokazujemo i koliko cijenimo struku.

Izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić
Na kraju pozdravnih govora, okupljenima se obratio i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić rekavši da “govoreći u ime Predsjednika Republike Zorana Milanovića iskreno vam čestitam i naravno samim time da je i dano pokroviteljstvo i da je poslan izaslanik vjerujem da dovoljno govori o tome koliko i sam Predsjednik drži do vas.”

Prof. dr. sc. Željko Grabarević, dr. sc. Ivan Križek
Nakon pozdravnih govora domaćina i dužnosnika, a prije svečanih dodjela nagrada i priznanja, recenzenti monografije “Hrvatska veterinarska komora 1992.-2022.”, prof. dr. sc. Željko Grabarević i dr. sc. Ivan Križek, iznijeli su svoje kratke osvrte na monografiju, a nakon njih okupljenima se obratio i autor monografije prof. dr. sc. Petar Džaja koji se zahvalio rukovodstvu HVK, “prvenstveno predsjedniku Ivanu Zemljaku, koji mi je prije nešto manje od godinu dana predložio da budem autor djela kojeg danas predstavljamo, pri čemu moram istaknuti da je to za mene kao profesora iz predmeta Sudskog i upravnog veterinarstva te Povijesti veterinarstva, bio izazov, ali da ni u jednom trenutku nisam dvojio da se prihvatim relativno zahtjevnog posla pisanja Monografije. U prilog donošenja odluke za prihvaćanje pisanja Monografije, od presudne važnosti bilo je moje dugogodišnje praćenje zakonodavnog okvira koji regulira ustroj i funkcioniranje nacionalne veterinarske službe te poznavanje povijesnih činjenica vezano za rad i funkcioniranje veterinarske struke i strukovnog udruživanja doktora veterinarske medicine na ovim prostorima.

Prof. dr. sc. Petar Džaja
Pisanje Monografije HVK, povodom obilježavanja 30. obljetnice njenog osnivanja, na prvi pogled ne izgleda zahtjevno budući da se radi o relativno mladoj Komori, koja je osnovana u vrijeme velikosrpske agresije te stvaranja institucija samostalne i neovisne Republike Hrvatske.
Međutim, pisanje Monografije ipak je bilo relativno zahtjevno, budući je trebalo pregledati cjelokupnu arhivu Hrvatske veterinarske komore, počevši od zapisnika sa osnivačke Skupštine HVK koja je održana 28.02.1992. godine do danas te izdvojiti i zapisati sve važne događaje i odluke koje su se donosile te koje su bile značajne za veterinarsku struku.

Prilikom pisanja i uređivanja Monografije, nastojao sam da tekstualni dio prate pripadajuće fotografije, što je bilo dosta zahtjevno budući da nije bilo arhiviranih fotografija, nego smo se snalazili na sve moguće načine kako bi došli do njih, pri čemu smo čak neke fotografije tražili od Državnog arhiva (susret predstavnika HVK s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom).

U uvodnom dijelu Monografije dan je povijesni prikaz udruživanja hrvatskih veterinara veterinara, posebice u odnosu na aktivnosti Društva veterinara i veterinarskih tehničara Hrvatske, njegovo istupanje iz Saveza društva veterinara i veterinarskih tehničara Jugoslavije početkom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku te same aktivnosti navedenog društva koje su se odnosile na stvaranje pretpostavki da se dana 28.02.1992., u ratnim okolnostima održi osnivačka Skupština HVK, u vrijeme kada je velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku bila na vrhuncu, kada je hrvatska raskomadana, kada su porušeni sakralni i industrijski objekti, veterinarske ambulante, farme i kada je otuđen i devastiran stočni fond na velikom dijelu RH, u vrijeme kada su ginuli civili, hrvatski branitelji, a među njima i doktori veterinarske medicine koji su obavljali svoje svakodnevne poslove na prvoj crti obrane ili su bili u sastavu borbenih postrojbi.

U takvim prilikama, zaslužni pojedinci za osnivanje Komore, bili su iznomno hrabri ljudi, dalekih pogleda ispred svoga vremena, koji su unatoč neizvjesnosti ishoda rata s obzirom na nadmoćnijeg neprijatelja u naoružanju, stavljali svoja imena odnosno sebe u veliku neizvjesnost. Zato ih ja ovdje neću pojedinačno nabrajati jer ispuštanjem bilo čijeg imena ispao bih nekorektan. Mogu reći da ih svrstavam rame uz rame s najuglednijim veterinarima iz hrvatske veterinarske povijesti kao što su Krištof, Markuš, Lisjak, Nemčić i dr.

Ovom prigodom smatram da je bitno istaknuti da su značajnu ulogu za održavanje osnivačke Skupštine HVK, imali članovi Incijativnog odbora za pripremu osnivačke Skupštine HVK, i to:

 • prof. dr. sc. Marko Tadić,
 • Nenad Štiglić, dr. med. vet.,
 • dr. sc. Slobodan Juzbašić,
 • Borislav Zorić, dr. med. vet.

Uz prije navedene članove Incijativnog odbora za osnivanje HVK, veliku ulogu za osnivanje Komore pripada i pokojnom dr. sc. Ivanu Majdaku, kojeg svakako treba spomenuti u ovom trenutku.

Samo osnivanje Hrvatske veterinarske komore, kao samostalne i neovisne udruge doktora veterinarske medicine, nadležne za reguliranje veterinarske profesije, promociju veterinarske struke te zastupanje interesa u području veterinarstva, za veterinarsku struku predstavljalo je iznimno važan događaj te je konačno realizirana želja istaknutih predstavnika hrvatske struke koji su u prošlosti imali takve ideje, od kojih izdvajam:

 • Andriju Vrvića, koji je 1925. izradio je Projekt zakona o veterinarskoj komori;
 • akademika Ivu Babića, koji se 30-tih godina prošlog stoljeća zalagao da se osnuje Veterinarska komora, no Ministarstvo poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije je tada donijelo odluku da to nije potrebno;
 • profesora Jaroslava Sakara, koji se također svesrdno zalagao i isticao potrebu osnivanja Komore, kao važnog faktora za opstanak i boljitak veterinarske struke.

Vezano za ideje o osnivanju Komore, posebno se ističe da se za vrijeme socijalizma nigdje ne spominje osnivanje HVK, pa samo osnivanje Komore 1992. godine, nakon toliko vremena šutnje veterinarske struke, dobiva još veće značenje.

Čitatelj knjige lako će zaključiti da od 28. 2. 1992. g. nije bilo doba bez problema jer se u to vrijeme paralelno uz Hrvatsku veterinarsku komoru koja je uvrštena u Zakon o zdravstvenoj zaštiti životinja i veterinarskoj djelatnosti, ponovno reaktivira Hrvatsko veterinarsko društvo 1893 čija je želja bila da ono preuzme ulogu HVK.
I s jedne i s druge strane bili su ugledni veterinarski djelatnici, a u jednom trenutku oba udruženja su izdavala časopis Hrvatski veterinarski vjesnik, pod istim nazivom.

Iako ne dvojim da je Komora zauzela ulogu koja joj stvarno pripada, za struku je šteta što ne postoji Hrvatsko veterinarsko društvo, što je ono nestalo i što se nismo ugledali na druge srodne struke.
O knjizi su sve rekli recenzenti, a ja napominjem da će se svaki čitatelj uvjeriti kako je Hrvatska veterinarska komora u ovih 30 godina puno učinili za opstanak i boljitak veterinarske struke.

Proučavajući građu za pisanje djela, ne mogu se oteti dojmu da je veliki dio vremena i aktivnosti potrošen na borbu za povećanjem cijena veterinarskih usluga koje se odnose na obavljanje poslova javnih ovlasti u veterinarstvu i poslove službenih kontrola hrane životinjskog podrijetla, iz čega se zaključuje da smo od svoga osnutka pa sve do današnjih dana u ovisnosti od drugih koji nekada imaju manje razumijevanja da je veterinarski posao u mnogim segmentima važan te od interesa za državu, da bez veterinara nema zdrava okoliša, životinje i proizvoda te da je svaki obavljeni veterinarski posao ujedno u funkciji zaštite zdravlja ljudi.

Puno vremena utrošeno je u davanje prijedloga zakona i podzakonskih akta, njihovih izmjena i dopuna, a posebno za vrijeme prilagođavanja našeg veterinarskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije.

Ova knjiga lijepa je uspomena na imena i svaku učinjenu aktivnost u Hrvatskoj veterinarskoj komori koja je učinjena s ciljem razvitka i jačanja struke i poboljšanja rada u veterinarskoj djelatnosti. Iako za našu struku nisu dobra vremena, nadati se je da će ona biti bolja, a ja zaključujem, bez Hrvatske veterinarske komore nije očekivati taj boljitak zbog čega joj čestitam 30. rođendan i neka još dugo živi u neustrajnoj borbi za boljitak struke, a tako i svakog čovjeka lijepe naše.
Zato gospodine predsjedniče Hrvatske veterinarske komore Ivane Zemljače i tajniče HVK dr. sc. Anđelko Gašparu čestitam na ovom danu, čestitam na ideji koja je realizirana tiskanjem ove monografije, a Vama bivšim predsjednicima HVK – Aldi Kursaru, Ivanu Forgaču, Nikoli Vrabcu, Saši Legenu, te tajnicima Tomislavu Vukasoviću i Zlatku Hrastniku hvala na učinjenom i sačuvanoj građi koja je bila temelj pisanja ove knjige.

Po završetku izlaganja prof. dr. sc. Petra Džaje, autora monografije, ceremonija dodjele nagrada započela je uručivanjem nagrada djelatnicima Hrvatske veterinarske komore za njihov dugogodišnji uspješni rad u Komori. Plakete sa zahvalom uručio je predsjednik Hrvatske veterinarske komore, Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet., a NAGRADOM DJELATNICIMA HVK ZA DUGOGODIŠNJI USPJEŠNI RAD U HVK nagrađeni su:

 1. Zlatko Hrastnik, dr. med. vet. – višegodišnji tajnik HVK
 2. dr. sc. Anđelko Gašpar – višegodišnji tajnik HVK
 3. Lucija Josipović – višegodišnja djelatnica Ureda stručne službe HVK.
Dr. sc. Anđelko Gašpar, Zlatko Hrastnik, dr. med. vet., Branko Vukušić, dipl. iur.

Slijedila je dodjela nagrada glavnim urednicima Hrvatskog veterinarskog vjesnika i Veterina portala. Plakate sa zahvalom dodijelila je zamjenica predsjednika Hrvatske veterinarske komore, Mirela Juras, dr. med. vet. (NAGRADA GLAVNIM UREDNICIMA HRVATSKOG VETERINARSKOG VJESNIKA):

 1. dr. sc. Mirko Burić – za višegodišnje uredništvo HVV-a
 2. dr. sc. Ivan Križek – za višegodišnje uredništvo HVV-a
 3. prof. dr. sc. Petar Džaja – suurednik HVV-a od 2013. godine, od kada časopis izdaju zajedno Hrvatska veterinarska komora i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 4. Zoran Juginović, dr. med. vet. – Veterina portal, za dugogodišnju uspješnu suradnju i promociju veterinarske struke kroz portal.
Slijeva nadesno: Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet., dr. sc. Ivan Križek, prof. dr. sc. Petar Džaja, Zoran Juginović, dr. med. vet.

Plakate sa zahvalom NAGRADA POJEDINCIMA IZ ORGANIZACIJA U SUSTAVU PROVEDBE VETERINARSKE DJELATNOSTI ZA VIŠEGODIŠNJI USPJEŠAN RAD U STRUCI, PROMOCIJI VETERINARSKE STRUKE I DOPRINOS RADU HVK, dodijelili su zajedno predsjednik komore Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet. i zamjenica predsjednika Mirela Juras, dr. med. vet., a sukladno nagrađeni su:

 1. dr. sc. Davorin Lukman – višegodišnji predsjednik Odjela VMPH, ravnatelj Uprave za veterinarstvo, višegodišnje obavljanje veterinarske djelatnosti u vlastitoj veterinarskoj praksi
 2. Lea Kreszinger, dr. med. vet. – višegodišnja predsjednica Odjela VMPH, promocija veterinarstva, višegodišnje obavljanje veterinarske djelatnosti u vlastitoj veterinarskoj praksi
 3. dr. sc. Sanja Šeparović – predsjednica Odjela za veterinarsko javno zdravstvo HVK, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane
 4. Mislav Matašin, univ. mag. med. vet. – predsjednik Odjela velike prakse HVK
 5. dr. sc. Josip Križanić – u jednom mandatu obnašao dužnost zamjenik predsjednika HVK, predsjednik Podružnice HVK Varaždin, višegodišnji direktor Veterinarske stanice Varaždin d.d.
 6. dr. sc. Vladimir Pezo – član tijela HVK, dugogodišnje uspješno obavljanje male prakse i nadasve medijsku prezentaciju veterinarske struke
 7. dr. sc. Tomislav Vrčić – dugogodišnji uspješan rad u struci, dugogodišnji direktor Veterinarske stanice Zadar d.o.o., promocija veterinarske struke
 8. mr. Bruno Ljolje, dr. med. vet – višegodišnji član tijela HVK, dugogodišnje uspješno obavljanje male prakse i prezentacija veterinarske struke
 9. mr. Dragutin Štetner – dugogodišnji uspješan rad u struci, dugogodišnji direktor Veterinarske stanice Jastrebarsko d.o.o., promocija veterinarske struke
 10. Zdenko Mužević, dr. med. vet. – dugogodišnji uspješan rad u struci, dugogodišnji direktor Veterinarske stanice Valpovo d.o.o., član tijela HVK (podpredsjednik HVK i predsjednik Podružnice Osijek), promocija veterinarske struke
 11. Rudolf Dietrich, dr. med. vet. – dugogodišnji uspješan rad u struci, dugogodišnji direktor Veterinarske stanice Vinkovci d.o.o., promocija veterinarske struke
 12. mr. Igor Vukelić – član tijela HVK (obnašao dužnost podpredsjednika HVK i predsjednika Podružnice HVK Rijeka), dugogodišnji direktor Veterinarske stanice Rijeka d.o.o.
 13. dr. sc. Tomislav Majić – obnašao dužnost podpredsjednika HVK, višegodišnji stručni rad u području veterinarskog javnog zdravstva u sklopu djelatnosti Veterinarske stanice Grada Zagreba d.o.o., promocija veterinarske struke
 14. mr. sc. Ante Modrić – aktivan član raznih tijela HVK (predsjednik Nadzornog odbora u više mandata), dugogodišnji direktor Veterinarske stanice Grada Zagreba d.o.o., promocija veterinarske struke
 15. mr. sc. Marijan Sabolić – obnašao dužnost podpredsjednika HVK, dugogodišnji uspješan rad u struci
 16. prof. dr. sc. Albert Marinculić, predsjednik i član Odbora za međunarodnu suradnju HVK, posebno aktivan u radu Višegradske skupine i radu FVE-a
 17. dr. Ante Glibotić – dugo godina ima svoju praksu u Bavarskoj, za vrijeme Domovinskog rata prikupljao je pomoć za kolege koje su obavljali praksu na prvoj crti obrane u Hrvatskoj; nakon rata u suradnji s Komorom provodio niz tečajeva iz područja reprodukcije.

Na kraju ove kategorije, nagrade dugogodišnjim sponzorima aktivnosti Hrvatske veterinarske komore te poslovnim partnerima komore dodijelio je predsjednik Komore Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet., a nagrađeni su:

 1. Genera d.d. (nagradu je preuzela Lorena Klarić, dr. med. vet.)
 2. Agroproteinka d.d. (nagradu je preuzeo Ivica Grlić Radman, direktor)
 3. PHOENIX Farmacija d.o.o. (nagradu je preuzeo dr. sc. Ivan Križek)
 4. Medical Intertrade d.o.o. (nagradu je preuzeo Hrvoje Rogina, dr. med. vet.)
 5. Krka Farma d.o.o. (nagradu je preuzela Martina Đurić Jarić, dr. med. vet.)
 6. Medika d.d. (nagradu je preuzeo Tomislav Brzić, dr. med. vet.)
 7. Branko Vukušić, dipl. iur. (dugogodišnji pravni savjetnik HVK).
Slijeva nadesno: Tomislav Brzić, dr. med. vet., Hrvoje Rogina, dr. med. vet., Martina Đurić Jarić, dr. med. vet., dr. sc. Ivan Križek, Ivica Grlić Radman, mr. sc. Marijan Sabolić, mr. sc. Ante Modrić, Lorena Klarić, dr. med. vet., Stela Lukman, dr. med. vet., Bruno Ljolje, dr. med. vet., Lea Kreszinger, dr. med. vet., dr. sc. Sanja Šeparović, dr. sc. Tomislav Vrčić, Mislav Matašin, univ. mag. med. vet., prof. dr. sc. Albert Marinculić, Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet., dr. sc. Josip Križanić, dr. sc. Vladimir Pezo, mr. Dragutin Štetner, Zdenko Mužević, dr. med. vet., dr. Ante Glibotić, dr. sc. Tomislav Majić.

Uokvireni reljef glave konja (NAGRADA INSTITUCIJAMA) prigodno izrađen za obilježavanje 30. obljetnice Hrvatske veterinarske komore, rad kipara Hrvoja Dumančića te plaketu za zahvalom, predsjednik HVK Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet., uručio je sljedećim institucijama:

 1. Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane (nagradu je preuzela ravnateljica Uprave, mr. sc. Tatjana Karačić)
 2. Državni inspektorat, Sektor veterinarske inspekcije (nagradu je preuzeo mr. Gordan Jerbić)
 3. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (nagradu je preuzeo dekan, prof. dr. sc. Nenad Turk)
 4. Hrvatski veterinarski institut (nagradu je preuzela zamjenica ravnatelja HVI, izv. prof. dr. sc. Lorena Jemeršić)
 5. Mađarska veterinarska komora (nagradu je preuzeo predsjednik dr. Gönczi Gábor)
 6. Veterinarska komora Republike Sjeverne Makedonije. Nagradu je preuzeo predsjednik Tomislav Nikolovski, dr. med. vet. te je predsjedniku HVK Ivanu Zemljaku, univ. mag. med. vet., uručio prigodan dar, uz riječi zahvale: “Dozvolite da vam uručim ovaj skromni dar kao sjećanje na ovaj velebni događaj. To je maleni dio Makedonije u uredu veterinarske komore koji treba svjedočiti našem velikom i vječnom prijateljstvu.”
 7. Sveučilište veterinarske medicine u Budimpešti (nagradu je preuzeo akademik dr. Péter Sótonyi, rektor Sveučilišta).

Nagrade uokvirenog reljefa glave konja s plaketom zahvale dodijeljene su i istaknutim pojedincima, a dodijelila ih je zamjenica predsjednika komore, Mirela Juras, dr. med. vet. Uokvirenim reljefom glave konja s plaketom zahvale (NAGRADA POJEDINCIMA) nagrađeni su:

 1. Ivan Forgač, dr. med. vet. – u više mandata obnašao dužnost predsjednika HVK, u jednom mandatu obnašao dužnost zamjenika predsjednika, bio je član i drugih tijela HVK
 2. mr. sc. Nikola Vrabac – obnašao dužnost predsjednika HVK
 3. dr. sc. Saša Legen – u jednom mandatu obnašao dužnost predsjednika HVK, u jednom mandatu bio je predsjednik Podružnice HVK Varaždin, kao predstavnik HVK aktivan u radu FVE
 4. Nenad Štiglić, dr. med. vet. – član incijativnog odbora za osnivanje HVK, zadnji predsjednik Društva veterinara i veterinarskih tehničara Hrvatske koje je pravni prednik HVK
 5. dr. sc. Slobodan Juzbašić – član incijativnog odbora za osnivanje HVK, prvi ravnatelj Uprave za veterinarstvo, zaslužan za zakonsko reguliranje statusa HVK
 6. Dr. Atila Kos, dr. med. vet. – tajnik Panonske organizacije Mađarske veterinarske komore, počasni konzul RH u Mađarskoj, ima iznimne zasluge za povezivanju veterinarske struke i veterinarske znanosti Hrvatske i Mađarske.
Slijeva nadesno: mr. Gordan Jerbić, mr. sc. Tatjana Karačić, prof. dr. sc. Nenad Turk, izv. prof. dr. sc. Lorena Jemeršić, dr. Gönczi Gábor, Tomislav Nikolovski, dr. med. vet., akademik dr. Péter Sótonyi, Mirela Juras, dr. med. vet., Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet., dr. sc. Saša Legen, Dr. Atila Kos.

Najveće priznanje koje je Hrvatska veterinarska komora dodijelila na ovoj svečanosti – NAGRADA ZA ŽIVOTNO DIJELO „ŽDRIJEBE U PROPNJU“ – ZA DUGOGODIŠNJI USPJEŠNI RAD U PODRUČJU VETERINARSTVA TE DOPRINOS RADU HVK uključuje brončanu skulpturu kipara Šime Klarića ‘Ždrijebe u propnju’ te plaketu sa zahvalom. Nagrade za životno djelo dodijelili su predsjednik Hrvatske veterinarske komore, Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet. i pomoćnica ministrice poljoprivrede i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane mr. sc. Tatjana Karačić, a nagrade za životno djelo dobili su:

 1. Aldo Kursar, dr. med. vet. – prvi predsjednik HVK, dužnost predsjednika HVK obnašao u dva mandata
 2. prof. dr. sc. Marko Tadić – za posebne zasluge vezano za samo osnivanje HVK i njeno zakonsko reguliranje, ravnatelj Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede RH
 3. dr. sc. Mate Brstilo – sudjelovao je u postupku osnivanja HVK, dugogodišnji član raznih tijela HVK, u više mandata ravnatelj Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede RH.

Aldo Kursar, dr. med. vet.
Aldo Kursar, dr. med. vet., prvi predsjednik Hrvatske veterinarske komore, nakon preuzimanja nagrade za životno djelo obratio se okupljenima sljedećim riječima:
Osjećam se ponukanim u ovoj atmosferi koja se da rezati od emocija veterinarstva kako dugo dugo nisam osjetio – što mogu reći nakon 43 godine bavljenja veterinarstvom? Što nam ostaje nakon tog vremena? Ostaje nam obraz i ostaje nam sjećanje drugih ljudi. Za obraz sam se pobrinuo ja, vi ćete procijeniti kakav je, a za sjećanje su djela. Ako mogu reći da kada smo 92.-ge osnivali Komoru onda je ovo nagrada za sve one koji su ju tada adrenalinski obojeni stvarali ne sluteći da će se to završiti na ovaj ili na onaj način. Žao mi je što su veterinari na neki način imali bolji standard i bolje živjeli prije 30 godina nego danas. Zato sadašnje rukovodstvo Komore ima isto tako jako puno posla da ustraje u tome da ovaj trenutak iskoristi da veterinarstvo napreduje, da veterinari koji su se nekada smatrali fizičkim intelektualcima, u prvom sazivu Sabora ih je bilo sedam, osam, zato što su ljudi na selu znali tko će njih predstavljat, a danas jednostavno ih nema, ali je zato potrebno da se na neki način izborimo da ta važna struka i danas ima značaj, stvarni značaj u društvu, a ne samo da nas optužuju za neka lobiranja. Nakon toga će vjerojatno netko za 30 godina isto tako dobiti ovu nagradu i biti ponosan, a ja ovo primam u ime svih onih koji su samnom stvarali Hrvatsku veterinarsku komoru.”

Prof. dr. sc. Marko Tadić
Prof. dr. sc. Marko Tadić uz šalu je vrlo kratko zahvalio na dobivenom priznanju, a dr. sc. Mate Brstilo zaključio je ovaj svečani događaj svojim obraćanjem i riječima:

Dr. sc. Mate Brstilo
Hvala lijepa svima. Preplavljen sam emocijama i ne bih puno imao nešto posebno kazati što drugi nisu već rekli, ali uistinu sam ponosan na ovu nagradu, ponosan sam na razdoblje koje je iza nas i istaknuo bih možda od tih razdoblja tri najznačajnija – to je naš rad i djelovanje naše službe u uvjetima Domovinskoga rata, borbe protiv zaraznih bolesti, istaknuo bih razdoblje pristupa Europskoj uniji i završetka oko prilagodbe sa pravnom stečevinom Europske unije i svakako istaknuo bih rad mojih, naših kolega veterinara na terenu u prvome redu koji smo se u najtežim uvjetima borili protiv izuzetno opasnih zaraznih bolesti i ponosni smo svi, ja vjerujem, ne samo ja, što je danas Hrvatska slobodna od tih zaraznih bolesti, posebno onih opasnih bolesti i da će tako biti i dalje.”

Hrvatska veterinarska komora tako je zaokružila svojih prvih trideset godina postojanja i obilježila prvi jubilej u svojoj, po mnogima ne tako dugoj, no bogatoj povijesti. Za očekivati je da će, prateći i ubuduće evoluciju struke uvjetovanu promjenama hrvatskog društva još snažnije iskoristiti svoj identitet kako za repoziciju struke u društvu i nastavak njezinog razvoja, tako i za vidljiv boljitak svih svojih članova.

Hrvatska veterinarska komora
Hrvatska veterinarska komora

Hrvatska veterinarska komora